EDC для капітана: мій топ 5 необхідних речей у морі

Ну що, готовий зануритись у цей морський світ, де кожна дрібничка важлива? Адже обираючи аксесуари, ми не просто йдемо за модою. Кожна штука, що ти береш з собою на яхту або в рюкзак, – це твій вірний спільник, завжди готовий прийти на допомогу. Тут нема місця помилкам.

Тому я підготував для тебе список топ-5 аксесуарів, які мають бути в арсеналі кожного капітана.

Ніж

Вибір ножа – завжди дуже важка тема. На ринку дуже багато варіантів і часто дуже важко зупинитись на чомусь конкретному. Але компанія Victorinox спростила мені задачу – вони випустили мультитул під назвою Skipper. Я користуюсь цим ножем вже більше трьох років.

Victorinox Skipper – це не просто ніж, це справжній швейцарський багатофункціональний інструмент, який стане твоїм незамінним помічником в морському житті. Це важливий аксесуар, який обов’язково має бути в кожного капітана, незалежно від того, чи ти просто вирушаєш в коротку подорож, чи плануєш довгий перехід через океан.

Перше, що вражає в Victorinox Skipper, – це його міцність і надійність. Виготовлений з високоякісної нержавіючої сталі, цей ніж зможе витримати навіть найсуворіші умови експлуатації.

Крім стандартного набору інструментів, тут є ще декілька цікавих штук. От наприклад тул для розвʼязування/завʼязування вузлів, або шило з вушком. Є ще інша версія цього ножа з боцманською свайкою – що теж стане в нагоді на борту.

Також варто відзначити його зручну форму і компактні розміри. Незважаючи на велику кількість функцій, Victorinox Skipper досить легко поміщається в кишені або рюкзак. Його можна завжди мати під рукою, коли це необхідно.

У загальному, Victorinox Skipper – це вибір тих, хто цінує надійність, багатофункціональність і якість. Цей ніж – ідеальний супутник для кожного капітана, який знає, що в морі важливо бути готовим до будь-яких ситуацій.

Смарт годинник

Хтось може сказати що смарт годинник – це не обовʼязковий аксессуар для капітана. Можливо є профі, які досі юзають паперові карти і визначають курс за положенням зірок. Я капітан нової хвилі, який не проти використати блага цивілізації.

Я зупинив свій вибір на годиннику Garmin Quatix 6. По перше – це красиво. Крім крутого зовнішнього вигляду, цей годинник ще й доволі міцний – що важливо в екстремальних умовах використання на морі. Випадкові удари склом об такелаж, дія солоної води і вітру – все це мій годинник витримує на 100%.

Крім всіх стандартних функцій смарт годинника типу GPS трека, контроля пульсу, доступу до карт і нотифікацій з телефона я хочу виділити функцію цифрового якоря. Це дуже зручна штука. Коли ти кинув якір у бухті, ти просто можеш встановити привʼязку до цієї точки на своєму годиннику і розрахувати радіус відхилення. Якщо яхту почне зносити з якоря – твій годинник моментально зреагує і дасть знати про це.

Крім іншого, у Quatix 6 є інтеграція з навігаційним обладнанням Garmin на борту. Зручне керування автопілотом та іншими функціями прямо з твого карману.

Окуляри

Окуляри це мастхев штука в морі. Навіть якщо ти сейлиш у похмуру погоду – окуляри будуть захищати від вітру і бризок води.

Я не буду рекомендувати якусь конкретну модель, але можу дати кілька рекомендацій стосовно вибору:

  1. Окуляри мають дуже щільно сидіти на голові. Але при цьому не повинні тиснути – бо інакше ти довго в них не зможеш ходити
  2. Дуже круто якщо в окулярах можна замінювати лінзи. В моїх наприклад є три лінзи на вибір – сонцезахисна, жовта і прозора. Так ти зможеш підібрати комфортний варіант для різних умов і часу доби
  3. Як додатковий аксессуар я раджу тобі купити шнурок для окулярів, який не тоне
  4. Окуляри мають витримувати суворі умови використання на борту. Буде непогано якщо вони будуть з еластичного пластика, який не зламається при першій нагоді

Ну і звісно стиль. Обирай те, що буде виглядати на тобі максимально круто, бо на фотках ти маєш бути альфою.

Бінокль

Бінокль – це все таки опціональна штука, тому що частіше за все на чартерних яхтах вже є такий пристрій. Але якщо ти як я любиш все своє – ось тобі кілька порад.

Шкіпери яких я знаю діляться на два табори – одні виступають за використання монокулярів, бо вони менші, легші і зручніші. Інші – за класичний бінокль, бо це якось звичніше. Я відношу себе до другої частини, і я теж люблю біноклі. Зверни увагу на наступні характеристики при виборі бінокля:

  1. Міцність корпуса – тут в принципі зрозуміло, умови використання будуть хардкорні. Бінокль має їх витримати
  2. Водонепроникність та плавучість – при випадінні за борт бінокль має плавати а не тонути + вода не повинна пошкодити оптику
  3. Показники наближення – найкращє співвідношення кратності до діаметру для морського бінокля буде 7 на 50
  4. Стабілізація – це теж важлива річ в умовах бовтанки на хвилях
  5. Світлочутливість – від цього показника залежить зручність використання у вечірній та нічний час.

Крім цього зверни у вагу на розмір, вагу і покриття корпуса бінокля – щоб він не був дуже слизьким і не випадав з рук при використанні.

Рукавиці

Від цього аксесуару напряму залежить стан твоїх рук після чартеру. Тут раджу не економити і брати рукавиці з гарним захистом пальців і долонь від знаменитих брендів. Нажаль навіть добрі рукавиці зношуються досить швидко, але обравши якісні ти будеш впевнений що вони не підведуть тебе в відповідальний момент.

Я брав собі рукавиці закритого типу, з багатошаровим захистом долонь. Покриття досить шорстке, фали і шкоти не вислизають з рук при активній роботі. В цих рукавицях відкритий вказівний і великий палець, що дає тобі змогу робити якусь дрібну роботу не знімаючи їх з рук.

Також зверни увагу на липучку – вона має бути міцна і не відкриватись легко.

Це мій персональний топ аксесуарів для капітана, які дуже полегшують виходи в море і роблять їх безпечними і комфортними. Якщо у тебе є свій список EDC для шкіпера – пиши в коментарях, мені цікаво що ще можна додати до мого шкіперського набору.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *